Председателят на ДАНС Димитър Георгиев е удостоен със степента Кавалер на Ордена на Почетния легион на Република Франция
There are no translations available.

На официална церемония на 20 юли 2018 г. в Посолството на Република Франция в София посланикът на Франция в България Н.Пр. Ерик Льобедел връчи на председателя на Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС) Димитър Георгиев отличителните знаци на степента Кавалер на Ордена на Почетния легион – най-високото и авторитетно отличие на френската държава.

В словото си при награждаването Н.Пр. Льобедел подчерта, че наградата се връчва на Димитър Георгиев за заслугите му за укрепването на френско-българското сътрудничество в областта на сигурността. Той отбеляза, че с редица успешно приключени съвместни действия ДАНС се е превърнала в един от най-важните и ценени партньори на френските служби. Н.Пр. Ерик Льобедел изтъкна персоналната роля на Димитър Георгиев за изграждането на ефикасни двустранни отношения в полза на сигурността на общото европейско пространство.

В отговор председателят на ДАНС заяви, че приема високата награда като оценка за работата на всички служители на Агенцията, както и като признание за отличното взаимодействие със службите от сектора за сигурност и обществен ред в България и във Франция.

Орденът на Почетния легион е френски национален орден (организация), учреден от Наполеон Бонапарт на 19 май 1802 г. и принадлежността към него е висш знак за почит и официално признание за особени военни и граждански заслуги към Република Франция.

Приемането на членове на Ордена се осъществява от президента на Република Франция, който е и Велик магистър на ордена.

Орденът има три степени: кавалер, офицер и командор.

 Почетният легион е една от най-важните институции на френската държава и един от символите на френската република.

4-1 5-1 3-1