При съвместни действия на ДАНС, МВР и прокуратурата е разбит канал за превеждане на мигранти през границите на страната
There are no translations available.

На 22 май 2017 г. служители на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) и на МВР, под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура, проведоха специализирана операция за неутрализиране на организирана престъпна група, занимаваща се с незаконно превеждане на мигранти през територията на България от Турция към държави от Западна Европа и подпомагане на пребиваването им в страната.

Операцията е проведена на територията на град София, област София, град Видин, област Видин и градовете Хасково, Димитровград и Севлиево. По случая е образувано досъдебно производство по разработки на ДАНС и ГДБОП.

Извършени са процесуално-следствени действия на 21 адреса, иззети са голям брой мобилни телефони и SIM карти.

За срок от 24 часа са задържани 20 лица – български граждани и чужденци, между които афганистанци и сирийци.

На седем български граждани, сред тях и ръководителят на престъпната група – натурализиран българин, са повдигнати обвинения по чл. 321 от НК. Към момента те са задържани за срок до 72 часа.

Действията на ДАНС и МВР по неутрализиране на организираната престъпна група са реализирани на няколко етапа, като през януари са задържани членове на групата след събрани данни, че търсят начини да се сдобият с огнестрелно оръжие и взривни вещества.

Установено е, че част от членовете на групата, в която са участвали български и чужди граждани, са имали за задача да осигурят незаконното превеждане на мигранти през турско-българската граница и превозването им до София. Останалата част от престъпната група се е занимавала с незаконното превеждане на мигрантите през граница към Западна Европа през Сърбия и Румъния. Според събраните данни, заплащаната от мигрантите сума за превеждането през България е между 700 и 1200 евро на човек.

Действията по цялостното документиране на престъпната дейност и разкриване съпричастността и на други лица към нея продължават.