При специализирана операция на ДАНС, МВР и прокуратурата на територията на столицата е неутрализирана престъпна група за незаконно превеждане на мигранти
There are no translations available.

На 7 март 2017 г. на територията на град София служители на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) и на МВР под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура проведоха специализирана операция, насочена към пресичане на дейността на организирана престъпна група за незаконно превеждане на чужди граждани през територията на България.

Задържани са 10 лица. Като обвиняеми са привлечени шест лица - двама български граждани, трима иракчани със статут на постоянно пребиваващи в България и един алжирски гражданин.

При обиските в домовете на задържаните е открито и иззето незаконно притежавано оръжие.

Разпитани са голям брой свидетели.

Досъдебното производство срещу престъпната група е образувано през септември 2016 г. В хода на разследването е установено, че групата е организирала незаконно превеждане на мигранти от Турция към Западна Европа срещу лична облага, като до извеждането им от страната мигрантите са били настанявани на различни адреси на територията на град София.

При обиските в домовете на задържаните е открито и иззето незаконно притежавано оръжие.

Работата по случая продължава.

На 7 март по време на съвместна операция на служители на ДАНС, СДВР и Дирекция „Гранична полиция” - МВР, насочена към противодействие на нелегалната миграция, в централната част на София са извършени проверки на 78 чужди граждани. Задържани са три лица без документи, които са преведени за настаняване в специализиран дом на Дирекция „Миграция”. Извършени са проверки на голям брой хостели.

Операциите са част от съвместните действия на правоохранителните органи за разкриване и пресичане на дейности по незаконно въвеждане и прехвърляне на чужденци към и през територията на Република България.