ДАНС, МВР и прокуратурата проведоха операция за пресичане на престъпна дейност на длъжностни лица в Община Луковит
There are no translations available.

На 25 октомври 2016 г. на територията на гр. Луковит, обл. Ловеч е проведена специализирана операция от служители на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС), съвместно с органи на МВР, под ръководството на Окръжна прокуратура-Ловеч, за документиране и пресичане на извършвана престъпна дейност от длъжностни лица в Община Луковит.

За срок от 24 часа са задържани две лица – служители на Община Луковит. Окръжна прокуратура-Ловеч е привлякла едното от лицата като обвиняем за лихварство (престъпление по чл. 252 от НК) и мярката за задържането му е удължена на 72 часа.

По случая е образувано досъдебно производство за изготвяне на документи с невярно съдържание, чрез които длъжностни лица от Община Луковит са присвоили значителни финансови средства, осигурени от фондовете на Европейския съюз (ЕС) във връзка с реализация в Община Луковит на проект „Обучение и заетост на младите хора”.

Същите длъжностни лица са изпълнявали в Община Луковит и дейност по раздаване на помощи – 21 тона хранителни продукти, получени от ЕС и предоставени на БЧК за нуждите на социално слаби граждани, като чрез съставяне на неистински документи са присвоили част от хранителните продукти и са ги продали за своя сметка.

В хода на предприетите процесуално-следствени действия са извършени претърсвания и са иззети документи, вещи и др., имащи отношение към неправомерната дейност.

Работата по случая продължава.