Заместник-председателят на ДАНС Олег Петков в интервю за в. "24 часа": Службите за сигурност и гражданите трябва да работят заедно срещу заплахите от тероризъм
There are no translations available.

„В интервю за в. “24 часа” (13 септември 2016 г.) заместник-председателят на Държавна агенция „Национална сигурност” Олег Петков заяви, че към момента няма категорично потвърдена информация за участие на български граждани в екстремистки и терористични структури. „Проверките до момента не са установили съществуването на клетки на терористични организации в България”, потвърди още Петков. Всички сигнали са обект на изясняване.

През 2015 г. ДАНС е интервюирала 17 130 чужденци в рамките на процедурите за мониторинг на миграционния поток. Агенцията е предприела мерки срещу 181 кандидати за особена закрила в България, за които е било преценено, че представляват заплаха за националната сигурност. Експулсирани са 29 чужди граждани. Заради намерения за присъединяване към терористична организация е повдигнато обвинение на 3-ма чужденци, преминаващи през България към зони на конфликт. 

За успешното противодействие на радикализацията и терористичната активност, е особено важна и бдителността на гражданите, подчерта заместник-председателят на ДАНС Олег Петков. Всяка информация за възможно присъствие у нас на членове на терористични организации или за радикализация на отделни лица или групи следва да бъде изпращана до Националния контратерористичен център (НКТЦ) в ДАНС.