По сигнал на ДАНС прокуратурата повдигна обвинения на две лица за незаконен ремонт и умишлено увреждане на паметник на културата от национално значение от 17 век
There are no translations available.

В резултат на съвместни действия между ДАНС и МВР, под надзора на Окръжна прокуратура-Силистра, през юни 2016 г. в Окръжен съд-Силистра са внесени два обвинителни акта за престъпления по чл. 277а, ал. 4, във връзка с чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс срещу две лица – единият с турско, а другият с българско гражданство. Лицата са обвинени за незаконна строителна интервенция върху „Куршумлу джамия” в Силистра, при която са нанесени необратими щети на сградата, представляваща архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност. При незаконните строителни дейности са унищожени изцяло стенописи от 17 век и е увредена оригиналната керамична подова настилка.

По случая, след подаден сигнал от ДАНС през ноември 2015 г., в Окръжна прокуратура-Силистра е образувана прокурорска преписка, прераснала в досъдебно производство.