При съвместна операция на ДАНС, МВР и прокуратурата в Пловдив е задържано лице, представящо се за служител на ДАНС
There are no translations available.

При съвместна операция на 26.07.2016 г. на територията на гр. Пловдив, проведена от служители на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС), съвместно с органи на МВР и под надзора и ръководството на Районната прокуратура-Пловдив, е задържано лице, представящо се за служител на ДАНС.

Лицето – жител на гр. Пловдив, се е представило като „полковник” от ДАНС и е предложило на служител на Министерството на отбраната посредничество за назначаване в ДАНС срещу парична сума.

При предаването на парите лицето е задържано, като му е наложена мярка „задържане под стража” за срок от 24 часа по Закона за МВР.

По случая е образувано досъдебно производство в Районната прокуратура-Пловдив за това, че с цел да набави за себе си имотна облага лицето е възбудило и поддържало у някого заблуждение и с това му причинило имотна вреда, като се е представило за длъжностно лице – престъпление по чл. 210 ал. 1 във връзка с чл. 209 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Процесуално-следствените действия по случая продължават, като се установява съпричастността на лицето и по отношение на други случаи на измама по същата схема.

Държавна агенция „Национална сигурност” предприема всички законови мерки за недопускане на увреждане на авторитета на Агенцията и напомня, че условията и начините за назначаване на служители в ДАНС са строго регламентирани в нормативни актове, публикувани и на интернет сайта на Агенцията www.dans.bg.