Председателят на ДАНС бе удостоен с Орден на Звездата на Италия
There are no translations available.

Председателят на Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС) Димитър Георгиев беше удостоен с високото отличие на Италия – Орден на Звездата на Италия, степен „офицер”, за заслуги за развитието на двустранните отношения и сътрудничеството между България и Италия.

Отличието му бе връчено от извънредния и пълномощен посланик на Италианската република в България Н. Пр. г-н Марко Контичели на официална церемония в посолството на Италия.

Орденът се връчва за изключителни заслуги към италианската държава по предложение на Министерството на външните работи на Италия и с указ на президента на Република Италия.

„Приемам отличието като голямо признание за България, както и като оценка на труда на всички колеги от ДАНС и на тези, с които работим заедно в областта на сигурността”, заяви председателят на ДАНС.

„В условията на сложна и динамична международна среда на сигурност отношенията между България и Италия се развиват възходящо и са пример за партньорство и добро взаимодействие за изграждането на един по-сигурен свят. Изправени сме пред сериозни предизвикателства, като мигрантската криза, трафика на наркотици, контрабандата. Ето защо, доброто взаимодействие между страните, каквото имаме с Италия, е от огромно значение за постигането на общ европейски отговор за повишаване нивото на сигурност в Европа“, каза председателят на ДАНС Димитър Георгиев.

На церемонията присъстваха заместник министър-председателят по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи г-жа Румяна Бъчварова и заместник министър-председателят по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката г-жа Меглена Кунева.

Орденът на Звездата на Италия (Ordine della Stella d’Italia) е създаден след Втората световна война, като до 2011 г. наименованието му е Орден на Звездата на Италианската Солидарност. Връчва се за изключителни постижения в развитието на приятелските отношения и сътрудничеството между Италия и други страни, както и за развитието на връзките с Италия.

1-1 2-1