При специализирана операция са арестувани български граждани за престъпления срещу финансовата система
There are no translations available.

На 30.12.2015 г. служители на ДАНС и МВР, под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Пловдив, са провели специализирана операция за пресичане на престъпна дейност по изпиране на пари в особено големи размери, представляващо престъпление по чл. 253, ал.5 от НК.

От доказателствата по делото до момента е установено, че в страната ни е действала мащабна схема за изпиране на пари. От клонове на различни банки са били изтеглени в брой суми на обща стойност над 2 млн. евро, които са били преведени от чужбина по сметки на български търговски дружества. Като основание за извършване на преводите са посочвани несъществуващи договорни отношения между българските и чуждестранните контрагенти. По този начин са били ощетени търговски дружества в шест държави. Компетентните органи в част от тези страни са започнали разследвания за банкови измами.

До момента е установено, че по тази схема са извършени над 25 финансови операции. В резултат на специализираната операция и съдействието, оказано на българските правоохранителни органи от партньорски служби на държави-членки на ЕС, е предотвратено изтеглянето на още 5 млн. евро.

Привлечени като обвиняеми са девет лица, спрямо три от които Пловдивският окръжен съд е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“, а спрямо останалите е постановено задържане за 72 часа.

Уведомени са дипломатическите представителства на засегнатите държави по линия на международния обмен и случаят е регистриран от Националното бюро на България в Евроджъст.