Съобщение във връзка с разследването на смъртта на 71 души, открити в товарен автомобил в Австрия
There are no translations available.

Във връзка с постъпили в ДАНС запитвания от няколко български медии, касаещи инцидент на територията на Австрия, довел до смъртта на множество нелегални емигранти, предоставяме следната информация:

Самоличността на българските граждани, задържани във връзка с разследването на смъртта на 71 души, чиито тела са открити в товарен автомобил в Австрия, представлява следствена тайна. Нейното разгласяване би попречило на ефективното провеждане на разследването и установяване на всички факти и обстоятелства по случая. Същото се отнася и до т.нар. схема за незаконно прехвърляне на мигранти от Близкия изток и Афганистан от територията на Унгария към Австрия с товарни автомобили, закупени в България или наети в Унгария.

Част от задържаните български граждани имат криминални регистрации във връзка с престъпления срещу собствеността, а един от тях е бил задържан в друга европейска страна за причастност към каналджийство. Някои от задържаните са действали като организатори на канала, а други са участвали в незаконната дейност като водачи на използваните товарни автомобили.

Дейността на българските служби за сигурност, в частност на ДАНС, по пресичане на канали за незаконно прехвърляне на мигранти, се изразява в събиране на информация за техните организатори и маршрути и провеждане на съвместни операции с МВР и чуждестранни партньорски служби за задържане на извършителите на този вид престъпления.

Информацията, въз основа на която са задържани по-голямата част от съучастниците, е предоставена от ДАНС в спешен работен порядък на австрийската полиция. Въз основа на нея австрийските и унгарските власти са организирали и своевременно осъществили отразената в медиите полицейска операция. Продължава установяването и на други членове и помагачи на престъпната група.

С оглед на прецизността следва да се отбележи, че терминът „трафик на хора” задължително включва в себе си специална цел за използване на трафикираните лица (за развратни действия, принудителен труд, просия, отнемане на телесен орган и други). В голямата си част каналите се изграждат с цел финансово облагодетелстване от незаконното прехвърляне (през граница) на мигрантите към държавата-крайна дестинация, като не предвижда последващото им използване.