При съвместна операция на ДАНС, прокуратурата и МВР е пресечена престъпна дейност против финансово-кредитната и данъчната система на страната
There are no translations available.

На 21.07.2015 г. на територията на градовете Велико Търново, Русе и Стара Загора служители на ДАНС, съвместно с органи на МВР, под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура-Велико Търново, проведоха специализирана операция за противодействие на престъпления против паричната и кредитната система на България и престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната системи.

Действията са предприети във връзка с досъдебно производство по чл. 253, ал.1 и чл.249 от НК.

Извършени са претърсвания на адреси, автомобили и помещения, като са иззети множество вещи и предмети (компютърни конфигурации, неистински електронни платежни инструменти „бели пластики” и др.), както и документи, относими към работата по досъдебното производство.

На един от претърсените адреси са открити 12 броя ловни патрони и 45 грама барут, във връзка с което е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 339 от НК.

Задържани са две лица по Закона за МВР, като на същите не са взети мерки за неотклоние. В хода на работата е установено трето лице с постановена мярка “принудително довеждане”, във връзка с водено досъдебно производство в ОД МВР-Русе. Същото е предадено на служители от Окръжна служба “Изпълнение на наказанията” - Велико Търново за предаване на разследващите органи в ОД МВР - Русе.

С предприетите действия е пресечена схема за ощетяване на държавния бюджет. Продължават процесуално-следствените действия, в т. ч. за установяване на конкретния размер на щетите от престъпната дейност.