При съвместна операция на ДАНС, МВР и прокуратурата е разкрит и пресечен канал за незаконно въвеждане на чужденци на територията на България
There are no translations available.

На 23 май 2015 г. при съвместна операция на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) и МВР, под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура-Ямбол, са задържани граничен полицай от ГПУ-Елхово с месторабота ГКПП-Лесово и две лица – иракски граждани. Операцията е в изпълнение на съвместните мерки на ДАНС, МВР и прокуратурата за разкриване и пресичане на дейности по незаконно въвеждане и прехвърляне на чужденци към и през територията на Република България.

На 23 май 2015 г. около 18.00 часа през ГКПП-Лесово граничният полицай е превел от Турция на територията на България двама иракски граждани без разрешение на надлежните органи на властта. За извършване на престъплението лицето е използвало личния си лек автомобил, като е укрило двамата чужденци в задната част на колата, под плоскости за изолация.

Граничният полицай и превежданите лица са задържани. Извършен е оглед на местопроизшествието. Проведени са разпити пред съдия на иракските граждани с посредничеството на преводач.

С постановление на Районна прокуратура-Елхово от 24 май 2015 г. граничният полицай е привлечен като обвиняем и е задържан за срок до 72 часа. Предстои Районният съд в гр. Елхово да разгледа искането на прокуратурата за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо граничния полицай.