Три лица са задържани в операция на ДАНС и МВР в София като организатори на канал за незаконна миграция
There are no translations available.

На 22.05.2015 г. при съвместна операция на Държавна агенция „Национална сигурност”, Столична дирекция на вътрешните работи и Дирекция „Миграция” – МВР в София са задържани три лица от алжирски, ирански и иракски произход. Операцията е в изпълнение на съвместните мерки на ДАНС и МВР за разкриване и пресичане на дейности по незаконно въвеждане и прехвърляне на чужденци към и през територията на Република България.

Задържането на лицата е в продължение на специализираната операция на ДАНС и МВР срещу мрежа за незаконен трафик на хора, проведена на 20.05.2015 г. в столицата. Тримата са пребивавали в страната, като са използвали за основание кандидатстване за бежански статут. За лицата е установено, че са организирали незаконно прехвърляне на имигранти от Афганистан, Пакистан и Близкия изток към Западна Европа през териториите на Турция, България и Сърбия. Иракският гражданин е използвал апартамент в в ж.к. „Люлин” като депо за временно настаняване на незаконно влезли в страната чужденци преди тяхното прехвърляне.

С цел преустановяване на престъпната дейност на лицата със заповед на председателя на ДАНС са наложени принудителни административни мерки отнемане на правото на пребиваване в Република България, принудително отвеждане до границата, експулсиране и забрана за влизане в страната за срок от пет години. Мерките подлежат на незабавно изпълнение. Предстои установяване на останалите организатори и участници в мрежата.

Съвместните действия на ДАНС и МВР по противодействие на незаконната миграция продължават.

1 1 2 1 3 1