Съвместна операция на ДАНС и МВР в София срещу нелегалната имиграция
There are no translations available.

На 20 май 2015 г. в района на бул. „Мария Луиза” и площад „Лъвов мост” в столицата е проведена специализирана операция по противодействие на незаконното превеждане през границата на България и пребиваване на територията на страната на чужди граждани. Операцията е планирана въз основа на информация на ДАНС и е осъществена съвместно с органи на Столична дирекция на вътрешните работи, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” и Дирекция „Миграция” - МВР.

В хода на операцията са задържани 60 пълнолетни и 9 малолетни незаконно пребиваващи лица от афганистански и от пакистански произход. Между тях има едно лице с наложена забрана за влизане на територията на Шенген. Задържаните са отведени в районни управления на полицията и се работи по установяване на самоличността им.

Задържани са и двама чужденци, организиращи незаконна миграция - гражданин на Ирак, пребиваващ в България от 1996 г. и гражданин на Сомалия, пребиваващ в България от 2014 г. Двамата, в съучастие с други лица, са създали мрежа за прехвърляне към Западна Европа на имигранти. Същите са осигурявали незаконно влизане в страната и са предоставяли за целта транспортни средства, места за настаняване и неистински документи за самоличност. Имигрантите са заплащали на организаторите суми от 1000 до 3000 евро. Дейността на мрежата е създала предпоставки за застрашаване на националната сигурност и обществения ред.

Във връзка с установените факти и обстоятелства със заповед на председателя на ДАНС на двамата организатори са наложени принудителни административни мерки отнемане на правото на пребиваване в Република България, принудително отвеждане до границата, експулсиране и забрана за влизане в страната за срок от пет години.

Продължават действията по изясняване на престъпната дейност на мрежата.

Проведената операция е част от съвместните мерки на ДАНС и МВР за разкриване и пресичане на дейности по незаконно въвеждане и прехвърляне на чужденци към и през територията на Република България, в рамките на които по-рано същия ден от органите на МВР са задържани още 81 нелегално пребиваващи в страната чужди граждани. При тези случаи полицията е реагирала на сигнали. Операциите за противодействие на нелегалната миграция се провеждат системно и периодично.

5 1 5-1 1