При операция на Специализираното звено за борба с корупцията е задържан при получаване на подкуп началникът на Митница Свиленград
There are no translations available.

На 28.01.2015 г. е проведена операция на Специализираното звено за борба с корупцията, създадено между Софийска градска прокуратура и Държавна агенция „Национална сигурност”, при която е задържан началникът (временно изпълняващ длъжността) на Митница Свиленград Тодор Караиванов за престъплението „подкуп”.

Действията са предприети по образувано на 26.01.2015 г. досъдебно производство от Върховната касационна прокуратура, разпределено с постановление на главния прокурор на Република България Сотир Цацаров за разследване на Специализираното звено за борба с корупцията.

За разработката и сроковете за реализацията своевременно е бил уведомяван министър-председателят на Република България Бойко Борисов.

Във връзка с досъдебното производство са разпитани множество свидетели, прокуратурата е поискала и получила от Окръжния съд - Хасково разрешения за претърсване, обиск и освидетелстване.

Установено е, че на 28 януари в рамките на около половин час началникът на Митница Свиленград е получил два подкупа - първият в размер на 600 лв., а вторият в размер на 600 евро. След получаването на втория подкуп, Тодор Караиванов е задържан на местопрестъплението. При задържането същият е оказал съпротива.

Извършено е претърсване в кабинета на Караиванов в сградата на митницата, където е открит приетият подкуп в размер на 600 лв. и още над 12 000 евро.

В жилището на Караиванов са открити 6000 лв. (във връхните му дрехи) и три чувала с митнически документи (оригинали и копия).

Предстои привличането на Караиванов като обвиняем и задържането му до 72 часа с прокурорско постановление, както и внасяне на искане за постоянна мярка за неотклонение.

Следствените действия по случая продължават.

Работата на Специализираното звено за борба с корупцията, създадено между Софийска градска прокуратура и Държавна агенция „Национална сигурност”, получи висока оценка в последния доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка.