Председателят на ДАНС Владимир Писанчев се срещна с координатора на ЕС по въпросите на борбата с тероризма Жил де Керхов
There are no translations available.

В периода 08-09.01.2015 г. координаторът на ЕС по въпросите на борбата с тероризма Жил де Керхов осъществи първата си визита в България.

В рамките на посещението си на 09.01.2015 г. той се срещна с председателя на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) Владимир Писанчев. Обсъдени бяха въпроси, свързани с феномена „чуждестранни бойци” и инициативи за превенция, пресичане и наказателно преследване на лицата, пътуващи през територията на България, с цел участие в терористична дейност в зоните на конфликт. От българска страна бе представена активността по тази линия, както и възможните инструменти и мерки за справяне с рисковете и заплахите от международния тероризъм.

Европейският координатор в борбата с тероризма бе запознат с действащите механизми за последователно прилагане на оперативните, полицейските и разследващите правомощия на ДАНС, което бе определено като ефективна практика.

В рамките на посещението си в ДАНС Жил де Керхов посети разположения в Агенцията Национален контратерористичен център (НКТЦ), в който участват експерти от всички национални институции, пряко или косвено ангажирани с проблема. На госта бе представен и проектът за ситуиране в НКТЦ на Националното звено за събиране и обработка на резервационни данни на пътниците. Подчертано бе, че този проект отговаря адекватно на специфичното географско положение на България и на характерните проблеми в областта на противодействието на тероризма.

Националният контратерористичен център в ДАНС бе създаден с Постановление на Министерския съвет № 191 от 10 юли 2014 г.

 

Gilles de Kerchove-1