Трима чуждестранни граждани, издирвани от Испания за терористична дейност, са задържани на територията на България
There are no translations available.

На 15 декември в 12:30 ч. по линия на международното сътрудничество в Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) е постъпила информация, че на територията на България пребивават три лица (двама граждани на Мароко и един – на Бразилия), срещу които в Испания се води наказателно производство за съпричастност към терористична група. Целта на лицата е била транзитно преминаване през страната ни в посока Турция с крайна дестинация Сирия за участие в бойни действия.

В изпълнение на законово регламентираните дейности съгласно чл. 4, ал. 1, т. 11 от Закона за ДАНС за защита на националната сигурност от посегателства, свързани с международен тероризъм и екстремизъм, е създадена организация и са предприети незабавни мерки за локализиране на лицата и последващи действия.

В резултат на своевременната реакция и осъществените от ДАНС мероприятия, в координация с органите на МВР, в 13:15 ч. трите лица са задържани при опит за напускане на България през ГКПП „Капитан Андреево”.

В рамките на същия ден лицата са обявени за издирване от Интерпол – Мадрид на основание международни заповеди за арест за „терористична дейност”.

По случая е уведомена Върховна касационна прокуратура. Тримата чужди граждани са предадени на органите на МВР с оглед изпълнение на процедурата по екстрадирането им.