При операция на ДАНС и Прокуратурата е пресечен процес на радикализация на обособена социална група
There are no translations available.

На 25 ноември 2014 г. на територията на градовете Пазарджик, Пловдив, Асеновград, Смолян и Хасково бе проведена специализирана операция на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) и Прокуратурата на Република България, съвместно с органи на МВР. Действията са в рамките на образувано досъдебно производство за престъпления против правата на гражданите, против републиката и против мира и човечеството и по други престъпни деяния по смисъла на Глава I от Наказателния кодекс (чл. 108 от НК) и Глава XIV (чл. 407 от НК). Операцията е осъществена с цел генерална превенция и недопускане развитието на процеси на радикализация на отделни лица на територията на България. Мотивирана е от конкретни престъпни посегателства на привлечените към наказателна отговорност лица.

За 24 часа по ЗДАНС са задържани 26 лица. Седем от тях са задържани за срок до 72 часа с прокурорско постановление.

Установено е, че лицата са оказвали логистична помощ на чужди граждани, съпричастни към дейността на екстремистки организации, действащи в зони на въоръжени конфликти.

В хода на операцията са извършени 46 претърсвания на адреси в Пазарджик, Пловдив, Асеновград, Харманли и с. Старцево, обл. Смолян. Намерени и иззети са голям брой пропагандни материали с логото на терористичната организация „Ислямска държава” (ИД), компютърни конфигурации, автомобили с лепенки с логото на ИД и други предмети, които имат отношение към незаконно извършваната дейност.

Разпитани са около 30 свидетели.

По време на операцията не е допуснато нарушаване на обществения ред.

Видеоматериал>>

11 11 11 11
11 11 11 11