Длъжностни лица в Община Брезово и банков служител са задържани за документни престъпления при операция на ДАНС
There are no translations available.

На 21 октомври в гр.Брезово, обл. Пловдив е проведена специализирана операция на органи на Държавна агенция „Национална сигурност” със съдействието на служители на МВР и под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Пловдив. В рамките на водено досъдебно производство за престъпления по чл. 311 от НК за 24 часа по ЗДАНС са задържани три длъжностни лица.

На 22 октомври Окръжна прокуратура – Пловдив е привлякла като обвиняеми зам.-кмета на община Брезово (извършител), секретаря на Община Брезово (извършител) и банков служител (подбудител и помагач). Задържането на тримата е продължено с прокурорско постановление за срок от 72 часа. Прокуратурата ще поиска отстраняване от длъжност на обвиняемите лица.

Обвиненията са за това, че от август 2013 г. до края на май 2014 г. обвиняемите са склонили други лица и са подпомогнали прехвърляне на натрупани суми по индивидуални партиди от един пенсионен фонд в друг. Това е станало чрез фалшифициране на нотариално заверени декларации, които са удостоверили невярното обстоятелство, че подписите на заявителите са положени в присъствието на обвиняемите лица.

На 23 октомври за срок от 24 часа по ЗДАНС е задържан и кметът на Община Брезово.

До момента са разпитани над 130 свидетели.

Процесуално-следствените действия продължават.