Главният прокурор Сотир Цацаров и ръководителят на офиса на ДЕА г-жа Шийла Лайънс наградиха 10 служители на ДАНС за висок професионализъм
There are no translations available.

На 29 септември на официална церемония в сградата на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) в присъствието на председателя на Агенцията Владимир Писанчев и заместник-председателя Ваня Стефанова главният прокурор на Република България Сотир Цацаров и ръководителят на офиса у нас на Агенцията на САЩ за борба с наркотиците (ДЕА) г-жа Шийла Лайънс наградиха десет служители на ДАНС.

Отличията се връчват за проявен висок професионализъм и особен личен принос в операции, осъществени в България и в чужбина (Близкия изток и държави от ЕС) по информация, предоставена от ДАНС и с участието на служители на Агенцията по линия на противодействие на производство и трафик на наркотици; трафик на културно-исторически ценности; организирани престъпни групи, използващи насилие и оръжие; престъпления срещу митническия режим на страната; финансови престъпления в интернет; противоправно съдържание в интернет и престъпления с електронни платежни инструменти.

При връчването на Почетния знак на Прокуратурата на Република България главният прокурор Сотир Цацаров изтъкна високия професионализъм на служителите на ДАНС и приноса им в борбата с организираната престъпност.

Ръководителят на офиса на ДЕА г-жа Шийла Лайънс отбеляза всеотдайната работа на служителите на ДАНС и доброто и ползотворно сътрудничество между Агенцията и ДЕА в борбата с трафика на наркотици.

Отличени операции:

- по линия на производство и трафик на наркотици

Мащабна операция, проведена през юли 2014 г. съвместно със служители на Агенция „Митници”, при която е разбит канал за трафик на наркотици от Близкия изток и Турция през България за страни от Западна Европа. При операцията са заловени 106,300 кг хероин (най-голямото количество залавяно през последните години) и са задържани двама лидери на престъпна група, контролиращи трафика през територията на България, на които са повдигнати обвинения. Проведената операция е оценена високо от чуждестранните партньорски служби и доказва водещата роля на страната ни в борбата с трафика на наркотични вещества.

 Международна операция, проведена през септември 2014 г. на територията на страна от Близкия изток в резултат на предоставена информация от ДАНС за незаконно производство на синтетични наркотични вещества. Разкрити са лаборатория за производство на амфетамин и плантация за отглеждане на канабис. Операция от подобен мащаб, без аналог до този момент, формира ролята на България като фактор, повишаващ нивото на сигурност в региона и е показател за изградените добри практити на взаимодействие с чуждите партньорски служби.

 - по линия на трафик на културно-исторически ценности и противодействие на организирани престъпни групи, използващи насилие и оръжие

Специализирана операция през август 2014 г., при която е разкрита и документирана дейността на организирана престъпна група, извършваща трафик на незаконно придобити движими културни ценности и огнестрелни оръжия от България към частни колекционери в Русия, страни от Западна Европа и САЩ. Установена е престъпна схема, действаща чрез подмяна на експонати в различни български държавни музеи и последващия им трафик извън страната. Намерени и иззети са рекорден за страната брой оръжия - над 700 единици; над 3000 боеприпаса; над 300 броя културни ценности с изключително висока стойност, представляващи национално богатство. Задържани са 5-има участници в групата. Образувано е досъдебно производство.

 - престъпления срещу митническия режим на България

През 2014 г. е засечена престъпна група, свързана с незаконно производство на тютюневи изделия, осъществявано на територията на 2 страни от ЕС. Установена е съпричастността на 2 организирани престъпни групи, състоящи се от общо 10 български граждани с умения и познания в областта на производството на тютюн и тютюневи изделия. В резултат на предоставена от ДАНС информация на компетентните органи на страните, в които се извършва престъпната дейност, са образувани разследвания в 2 държави от ЕС. Продължава съвместната работа с Европол и чужди партньорски служби за доказване на цялостната престъпната дейност на групите.

През 2014 г. в резултат на проведени 4 специализирани операции е разкрит канал за системно контрабандно въвеждане на големи количества цигари без акцизен бандерол от Гърция към България и последващото им разпространение на територията на страната. При извършените действия по разследването в София и Благоевград са намерени и иззети 2 237 100 къса цигари без акцизен бандерол. Предотвратените щети за бюджета са в размер на 738 650 лв. Задържани са 8 български граждани и един гражданин на Полша, като на 5-има от тях са повдигнати обвинения.

- по линия на киберпрестъпност

През 2014 г. при операция на територията на София е утановена схема за нерегламентирано проникване в компютърни системи на български фирми, инсталиране на зловреден софтуер за дистанционно наблюдение и управление, и впоследствие извършване на неправомерно нареждане на парични средства към установени финансови мулета (чужди граждани). Задържани са трима полски граждани, като на едно от лицата е наложена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража” и са му повдигнати обвинения.

- по линия на престъпления против интелектуалната собственост и противоправно съдържание в интернет

При операция през септември 2014 г. (част от мащабната международна операция „Архимед”) на територията на Кюстендил е установено лице, участващо в разпространение на материали със сцени на сексуално насилие с деца на възраст до 14 години. Намерени и иззети са таблет и мобилен компютър с един терабайт съдържание (около 1 000 000 изображения).

- по линия на противодействие на престъпления с електронни платежни документи

През 2014 г. е проведена координирана международна операция на територията на България и Испания, с участието на Евроджъст и Европол, срещу организирана престъпна група от български граждани, извършващи престъпления с електронни платежни инструменти. На територията на София и Карлово са задържани общо 8 български граждани, сред които и лидерът на групата. Разкрити са две работилници за скимиращи устройства. В Испания са задържани 7 български граждани, а на друг български гражданин, намиращ се в испански затвор, е повдигнато обвинение.

Видеоматериал>>

1-1 2-1 3-1
Image1-1 Image3-1