Международен трафик на антики от България към Западна Европа, САЩ и Русия е пресечен при операция на ДАНС във Велико Търново и Шумен
There are no translations available.

На 21.08.2014 г. на територията на градовете Велико Търново и Шумен служители на Държавна агенция „Национална сигурност” под ръководството на прокуратурата проведоха специализирана операция за пресичане на международен трафик на антики от България към страни от Западна Европа, САЩ и Русия, включително и на такива, които са били част от музейни фондове. По случая е образувано досъдебно производство.

При извършените процесуално-следствени действия на 7 адреса в градовете Велико Търново и Шумен са намерени и иззети над 130 броя старинни оръжия, които притежават белезите на движими културни ценности; незаконно притежавани муниции за съвременни оръжия; бойни нарезни карабини; пистолети от Втората световна война в много добро състояние; както и тежка картечница с муниции за нея.

Открити и иззети са и една златна и над 100 сребърни и бронзови антични и средновековни монети. Повечето от монетите са в много добро състояние и датират от различни периоди на римската императорска епоха, но има и такива, които вероятно са на български царе от Средновековието. Иззети са и множество антични бронзови предмети с различно предназначение, представляващи археологически обекти по смисъла на закона: фибули, коланни апликации, бронзов печат, древен медицински инструмент, както и множество предмети от епохата на Възраждането, сред които ръкописна книга, сребърни гривни, уникален според експертите османски ятаган с дръжка от слонова кост и други.

Върху част от иззетите предмети, представляващи движими културни ценности, са открити инвентарни номера. Предстои разследването да установи точния им произход.

Едно лице е задържано за срок до 24 часа.

Всички действия, свързани с установяването на автентичността и изземването на културните ценности, са извършени със съдействието на музейни експерти.

Действията по разследването продължават.

1-1 2-1 3-1 4-1
5-1 6-1 7-1 8-1