Скиминг-устройства са открити и иззети при операция на ДАНС, МВР и Агенция „Митници” на ГКПП „Видин-Дунав мост”
There are no translations available.

На 15.07.2014 г. при съвместна операция на служители на Държавна агенция „Национална сигурност”, ГД ”Гранична полиция” – МВР и Митница – Видин, със съдействието на ОДМВР – Видин и под ръководството на Окръжна прокуратура - Видин, е разкрит и пресечен опит за незаконен трафик на електронни компоненти, представляващи скимиращи устройства за източване на банкомати.

При проверка на лек автомобил с български регистрационен номер, който се е опитал да излезе от България през ГКПП ”Видин – Дунав мост”, във фабрична кухина в двата края на предното арматурно табло са открити и иззети 4 бр. комплекти, съдържащи 2 бр. ”уста” за монтиране на входовете на банкомати, 3 бр. ”четци” с USB изходи, 4 бр. платки с монтирани на тях микро видеокамери за записване на ПИН-кодове и поставени микро SD карти, електронни компоненти за съхранение на данни със собствено захранване чрез батерии, 1 брой четец от типа „card reader” за микро SD карти и СИМ карти и 2 броя метални пластини, предназначени за подправка на платежни инструменти. 

В купето на лекия автомобил и в личния багаж на двамата пътници са открити и иззети преносим компютър с USB стик за мобилен интернет с поставена СИМ-карта на чуждестранен оператор, 4 броя  USB флаш памет, 2 броя GPS навигации, мобилни телефони, СИМ карти и средства за фиксиране на електронните компоненти към банкомати.

По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по смисъла на чл. 246, ал. 3, във връзка с чл. 243, ал. 2, т. 3, във връзка с чл. 20, ал. 2 от Наказателния кодекс.

За срок от 24 часа са задържани двама български граждани.