Задържаният при операция на ДАНС в Пловдив Кирил Рашков е с повдигнато обвинение за незаконен трафик на отровен живак
There are no translations available.

На 10.07.2014 г. на територията на област Пловдив служители на ДАНС, съвместно с органи на МВР, под Ръководството на Окръжна прокуратура - Пловдив, проведоха специализирана операция във връзка с разследване по образувано досъдебно производство за държане и разпространение на наркотични вещества.

При извършените процесуално-следствени действия са извършени обиск на лицето Кирил Рашков и претърсвания и изземвания на адреси и лек автомобил, свързани с лицето.

На 11.07.2014 г. спрямо Кирил Рашков е предявено обвинение за това, че на 10.07.2014 г. без знанието и разрешението на митниците е пренесъл през границата на страната (ГКПП „Капитан Андреево”) силно действащо отровно вещество (501,5 гр живак), поставено под разрешителен режим и забранено за износ, съгласно Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси, Закона за опазване на околната среда и Регламент (ЕО) № 1122/2008 г. на Европейския парламент и на Съвета от 22.10.2008 г.

Установено е, че силно действащото отровно вещество е било държано и транспортирано от Рашков с цел търговия.

Обвиняемият е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор, в рамките на който предстои да бъде внесено искане до Окръжен съд – Пловдив за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Предвиденото от закона наказание за описаното престъпление е лишаване от свобода от три до десет години и глоба от 20 000 до 100 000 лв.

По същото досъдебно производство служители на ДАНС, съвместно с органи на МВР, проведоха на 08.07.2014 г. на територията на област Пловдив специализирана операция за пресичане на противозаконна дейност на лица, занимаващи се с производство, съхранение и разпространение на наркотични вещества. За срок до 24 часа бяха задържани трима български граждани. При извършените претърсвания на три адреса и два леки автомобила бяха открити и иззети около 2,7 кг наркотично вещество (амфетамин), огнестрелни оръжия, множество боеприпаси с различни калибри, металотърсач, голям брой старинни предмети и други. (Виж снимките и видеоматериала).

Работата по случая продължава.

 

Видеоматериал>>

1-1 2-1 3-1 4-1 5-1