При операция на ДАНС в Габрово е пресечена сексуална злоупотреба с деца в интернет
There are no translations available.

На 01.07.2014 г. служители на Държавна агенция „Национална сигурност”, под ръководството на Районна прокуратура – Габрово, проведоха специализирана операция на територията на гр. Габрово, в хода на която е задържано едно лице – български гражданин. Установено е, че в периода 16.06.2013 г. – 12.05.2014 г. от различни IP адреси лицето е набавяло от сайтове и сървъри в интернет множество файлове (снимки и видеофайлове), съдържащи порнографски материал на лица, ненавършили 18-годишна възраст.

При извършените процесуално-следствени действия от обитавано от лицето жилище са открити и иззети компютърна система с три харддиска с общ капацитет 2 терабайта, 1 харддиск и 17 бр. бойни патрони различен калибър. На информационните носители са открити голям брой видеофайлове и снимков материал с порнографско съдържание, включително и такива, за чието създаване са използвани малолетни и непълнолетни.

По случая е образувано досъдебно производство. На лицето е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл. 159, ал. 6 от НК и му е наложена мярка за неотклонение „подписка”.