Министърът на културата и председателят на ДАНС представиха пред медиите културни ценности от национално и световно значение, спасени при съвместна операция на ДАНС и звеното за борба с трафика на културни ценности към корпуса на карабинерите на Италия
There are no translations available.

На 26 юни 2014 г., в галерия „Средец” на Министерството на културата министър Петър Стоянович и председателят на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) Владимир Писанчев представиха пред медиите културни ценности от национално и световно значение, спасени при съвместна операция на ДАНС и звеното за борба с трафика на културни ценности към Корпуса на карабинерите на Италия и предадени на държавата.

В церемонията участваха също заместник-министърът на културата Велислава Кръстева, заместник-председателят на ДАНС Ваня Стефанова и директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров.

Задържаните предмети и монети (общо над 3600) се показват за първи път пред след връщането им в България в края на април т.г.

Министърът на културата и председателят на ДАНС акцентираха в изказванията си върху доброто сътрудничество между институциите в България и в международен план, в резултат на което през последните месеци все повече културни ценности са спасени от незаконен трафик и са предадени на държавата.

Проф. Божидар Димитров отбеляза, че като резултат от успешното партньорство и добра координация на органите на МВР и ДАНС с чуждите служби в борбата с международния трафик на културни ценности през последните месеци в НИМ постъпват все по-големи пратки с културни ценности, спасени от незаконен трафик. Директорът на Националния исторически музей разказа подробно и за спасените ценности, сред които са и много монети от Античността. Спасени са също и различни ценни статуетки и апликации от Римската епоха. „Най-много обаче се зарадвах на спасените предмети от Средновековието, защото в нашите земи има сравнително малко запазени находки от тази епоха”, допълни проф. Димитров.

Подробности за спасените от незаконен трафик културни ценности и за проведената операция >>

1-1  1-1  1-1  1-1
5-1 6-1 7-1 1-1