При мащабна специализирана операция на ДАНС е пресечена престъпна дейност по преработване и търговия с оръжия и боеприпаси
There are no translations available.

На 18.05.2014 г. на територията на област Стара Загора, гр. София и гр. Пловдив служители на Държавна агенция „Национална сигурност” са провели мащабна специализирана операция под ръководството на Районна прокуратура - гр. Казанлък с цел пресичане и разкриване на незаконни дейности, свързани с преработване и търговия с огнестрелни оръжия и боеприпаси.

В хода на извършените неотложни действия по разследване на територията на област Стара Загора е разкрита незаконна работилница за преработка на оръжия. При извършеното претърсване на работилницата са намерени и иззети огнестрелни оръжия в процес на преработка; множество оръжия, подготвяни за преработка; огнестрелни оръжия, включително такива, които са претърпели преработка, както и основни части и компоненти за тях – цеви, затворни блокове и др.

Иззети са: 5 броя пистолети и револвери; 13 броя подготвени за преработка пистолети; 4 броя пушки и карабини; 18 броя цеви, 7 от които за автомат „Калашников”; около 2000 броя боеприпаси с различен калибър; заглушители и оптика за снайперско оръжие. Намерени и иззети са и голямо количество основни части и компоненти, необходими за сглобяване на автомати „Калашников”, както и голямо количество части и компоненти за оръжия.

При проведената операция са задържани и проверени 3 лица, на едно от които е повдигнато обвинение по чл. 339 от НК и му е наложена постоянна мярка „Задържане под стража”. Предстои провеждане на действия по разследване с оглед изясняване съпричастността към престъпната дейност на останалите проверени лица.

В резултат на проведените мероприятия в хода на операцията и по време на разследването по досъдебното производство е документирана цялостната престъпна дейност - снабдяване, производство и продажба на незаконни оръжия.

Досъдебното производство по случая се наблюдава от РП Казанлък.

 

 

STZ1-1 STZ2-1 STZ3-1
STZ4-1 STZ5-1 STZ6-1
STZ7-1
S1-1 S2-1 S3-1 S4-1