При съвместна операция на ДАНС, италианските служби и Европол е разбита организирана престъпна група за измами с кредитни карти
There are no translations available.

При международна операция на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС), италианските служби и Европол е разбита организирана престъпна група от български  граждани, извършвала измами с кредитни карти в различни страни по света. На територията на България и Италия са задържани общо 25 души, като на 21 от тях са повдигнати обвинения. При извършените претърсвания са открити и иззети 250 скимиращи устройства, 2 000 копия на кредитни карти, повече от 50 000 евро в брой, множество златни накити, както и 1 кг хашиш.

Задържаните криминално проявени лица са пътували до различни места по света, за да осъществяват тегления на пари в брой от банкомати, използвайки данните, получени чрез скимиращи устройства в различни европейски държави. Тегленията са били извършвани на територията на Индонезия, САЩ, Бали, Доминиканската република и Кения.

Операцията е координирана от италианската служба за борба с валутните измами и ДАНС. Ключова роля в разследването има Европол чрез операция „Терминал” на Европейския център за борба с киберпрестъпността, подпомагайки детайлното проследяване на сметките за телефонни разговори и анализа на твърдите дискове, свързани с престъпната група.

Разследването е продължило повече от една година.

Видеоматериал>>

1 ItaliaEvropol karti3 1 ItaliaEvropol karti2 1 ItaliaEvropol karti1 1 ItaliaEvropol karti4