Мащабна операция на Специализираната прокуратура и ДАНС
There are no translations available.

На 28.02.2014 г. в Съдебната палата се състоя пресконференция във връзка с провеждаща се съвместна мащабна операция на Специализирана прокуратура  и ДАНС.   Г-жа Даниела Попова, апелативен прокурор на Апелативната специализирана прокуратура (АСП), г-н Николай Найденов, заместник апелативен прокурор на АСП и г-н Владимир Писанчев, председател на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) изнесоха данни, свързани с три организирани престъпни групи, извършвали данъчни престъпления на територията на страната. Една от групите е снабдявала фирмите с фактури с невярно съдържание.

 По време на акцията  са задържани  първоначално 27 лица за 24 часа, като 11 от тях все още са в ареста. Извършени са над 50 претърсвания и изземвания в София, Стара Загора, Пловдив и Велинград. Иззети са изключително голям обем документи, фактури, „черни” тефтери, електронни подписи и компютърни конфигурации, разпитани са над 40 свидетели, предстои анализ на събраните доказателства, уточни  прокурор Даниела Попова.

Около 30 млн. лева са щетите за държавата от установените данъчни престъпления, осъществени в едногодишен период, допълни прокурор Николай Найденов. При извършените следствени действия са били открити фактури и за минал период за 54 млн. лв. „Няма да спрем да разследваме и ще обхванем цялата дейност“, поясни още прокурор Найденов.

„Сумите, с които са злоупотребили трите организирани престъпни групи, надвишават годишния бюджет на ДАНС за 2014 г.“ заяви председателят на ДАНС Владимир Писанчев. Ще бъде разследвано евентуално участие на държавни и общински служители, уточни още той. Г-н Писанчев изрази благодарност на прокуратурата и на служителите на ДАНС за отличната организация и свършената работа по досъдебните производства. 

Разследването продължава.