Холандските власти дават висока оценка на България за двустранното сътрудничество в сферата на сигурността
There are no translations available.

Висока оценка за междуинституционалното сътрудничество в сферата на сигурността получиха българските служби за сигурност и обществен ред по време на визита в холандската столица Хага (26.02.2014 г.) на българска делегация, водена от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, в която участва председателят на ДАНС Владимир Писанчев.

Интензифициране на двустранния обмен на оперативна и разузнавателна информация е отбелязал Фред Теевен – държавен секретар по сигурността и правосъдието и министър по имиграционните въпроси на Кралство Нидерландия по време на разговорите с членовете на българската делегация. Според министър Теевен България е направила много за разрешаването на проблема с миграционния натиск.

Българската делегация е провела разговори и с директора на правоохранителната организация на ЕС Европол, както и с ръководители на отделни структури на организацията.

Договорено е изпращането на офицер за връзка от ДАНС в централата на Европол в Хага.

Министър Йовчев е поставил въпроса за необходимостта от експертна помощ за укрепване на киберсигурността в българската правоохранителна система, за засилване на аналитичните способности и аналитичната инфраструктура на МВР. В отговор директор Уейнрайт е уверил, че експерти от агенцията ще подпомогнат колегите си в страната ни.

Ръководителят на отдел „Операции“ в Европейския център по киберсигурност Пол Гилън е връчил на българската делегация грамоти, които отличават приноса на служители на ДАНС и МВР по конкретни международни операции. В периода 2013-2014 г. съвместни екипи за разследване са работили по разкриването на схема за измами с платежни нареждания, трафик на наркотици и на моторни превозни средства в Испания, по измами с платежни документи във Франция, по трафик на хора и престъпления срещу собствеността във Великобритания, Белгия, Франция и Полша.

За периода 2008-2013 година България и Холандия са изпълнили в сътрудничество три съвместни програми. Предстои стартът на четвърта, като договорените дейности са обмен на информация по съвместни разследвания (с подкрепа на Европол); разкриване на престъпления срещу собствеността от странстващи организирани престъпни групи; обучение по оперативен анализ; профайлинг при тероризъм и трафик на хора; работа с деца - жертви на престъпления; пътна безопасност.

Pisanchev Haga1