Съвместен екип за разследване между България, Испания и ЕВРОПОЛ разби престъпна група, действала на територията на цял свят
There are no translations available.

На 21.02.2014 г. (петък) от 11,00 ч. (12,00 ч. бълг. време) в Полицейския комплекс "Каниляс" в Мадрид, Испания се проведе пресконференция, на която бяха представени подробности относно проведена международна операция на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), испанските служби, ЕВРОПОЛ и ЕВРОДЖЪСТ за пресичане на незаконна дейност на българска престъпна група с електронни платежни инструменти на територията на няколко държави по света.

В пресконференцията участваха заместник-председателят на ДАНС Ваня Стефанова, генералният директор на Испанската национална полиция Игнасио Косидо Гутиерес, директорът на ЕВРОПОЛ Роб Уейнрайт, заместник-председателят на ЕВРОДЖЪСТ Франсиско Хименес Вилярехо, началникът на Полицията на Мадрид Алфонсо Фернандес, Росана Йедо - старши прокурор от Специализирания съд и прокуратура на Испания, Хосе Сантяго Санчес Апарисио - главен комисар в Съдебна полиция, както и представители на звената, участвали в разследването.

ЕВРОПОЛ награди служителите от ДАНС, ръководили операцията от българска страна.

За координирането на операцията за първи път е сформиран Координационен център в седалището на ЕВРОДЖЪСТ в Хага. В хода на работата на Съвместния екип и в резултат на извършените оперативно-издирвателни действия са установени две разклонения на разследваната престъпна група, извършвала престъпления с електронни платежни инструменти на територията на България, Испания, САЩ, Доминиканската република и други страни по цял свят. С дейността си престъпната организация е спечелила над един милион евро и е причинила щети на стотици граждани.

В хода на разследването на територията на България, Испания и Унгария са задържани 25 членове на престъпната група. Иззети са скимиращи устройства, инструменти за изготвянето им, компютърни конфигурации, елементи от банкомати, СИМ карти, флаш памети, мобилни телефони, бележки от парични преводи, наркотични вещества и др.

Подробности за проведената международна операция, представени на пресконференцията в Мадрид >>

Видеоматериал за операцията, проведена на територията на България от служители на ДАНС, Испанската национална полиция и ЕВРОПОЛ >>

1Skim BG Espana-1 1Skim BG Espana-2 1Skim BG Espana-3 1Skim BG Espana-4
1Skim BG Espana-5 1Skim BG Espana-6 1Skim BG Espana-7