Разкрита е престъпна дейност на служител на ДАТО
There are no translations available.

Днес, 18.02.14 г., в Съдебната палата се проведе брифинг, в който участваха заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, председателят на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) Владимир Писанчев, градският прокурор на София Христо Динев, и председателят на Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) Цветан Китов по повод повдигнато обвинение на държавен служител на ДАТО.

След съвместна акция между Софийска градска прокуратура (СГП), ДАНС и ДАТО, на Антоанета Александрова Първанова, експерт в ДАТО, е повдигнато обвинение по чл. 357, ал. 1, приложение Първо от НК, за изнасяне на класифицирана информация срещу заплащане в периода от началото на ноември 2013 г. до края на 2013 г.

Първанова е обвинена за това, че възмездно е правила проверки дали за определени лица има искания за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) и е предоставяла мотивите към исканията.

Оперативната работа по разследването е извършена от ДАНС. Установени са лицата, с които служителката е поддържала контакт.

Председателят на ДАНС Владимир Писанчев е заявил, че вредата от дейността на служителката е огромна, защото касае националната сигурност. Според Писанчев акцията е прекрасен пример за това, че прилагането на СРС може да се осъществява в две институции и по този начин да има взаимен контрол и проверки.

"Някои хора са били на месечен абонамент, те са давали пари в замяна на ангажимента периодично тя да проверява дали те са подслушвани, или не. Това не са улични дилъри, това са лица, на по-високо ниво, политици сред тях няма към момента. Цената на „абонамента” е варирала от 500 до 3000 лева на месец. Имало е и посредници в схемата, които са били нейни роднини. Щетите са неизмерими, защото е била застрашена националната сигурност", заяви заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

Първанова работи в СДОТО от 2010 г. като служител в звеното, което приема исканията за СРС, а при създаването на агенция ДАТО, тя е била преназначена на същата позиция.

 

Видеоматериал можете да намерите тук>>

 

Akcij DATO 18022014 1 1 Akcij DATO 18022014 2 1 Akcij DATO 18022014 3 1