Италианските власти върнаха на България над 3600 нелегално изнесени антики
There are no translations available.

На 5 февруари 2014 г. на официална церемония в Посолството на България в Рим италианските власти върнаха на страната ни над 3600 броя движими културни ценности, спасени от незаконна продажба в резултат на едногодишна съвместна работа на служители на ДАНС и звеното за борба с трафика на културни ценности към корпуса на карабинерите на Италия.

Сред върнатите на България антики има множество бронзови фигури с човешки и животински изображения, пръстени с геми, различни по номинал монети от Античността и Средновековието (денари, сестерции, драхми, тетрадрахми, оболи, солиди и статери). Сред монетите има и такива на римския град Никополис ад Иструм, построен от император Траян в чест на победата му над племената на Даките през 106 г. от н. е. и намиращ се до днешното село Никюп (на 20 км от гр. Велико Търново). Сред иззетите предмети има и много добре запазени комплекти хирургически инструменти, фибули с различна декорация, апликации с човешки и животински изображения, керамични и бронзови лампи с релефни сцени.

В резултат на проведените от българските и италианските служби оперативно-издирвателни действия е неутрализирана организирана престъпна група, занимаваща се с трафик и продажба на незаконно придобити културни ценности. Задържани са 5-има български граждани, на които са повдигнати обвинения. Образувани са досъдебни производства под наблюдението на компетентните прокуратури в България и в Италия. Постигнатите положителни резултати са най-успешният пример за ефективността от тясното взаимодействие между специализираните служби на България и Италия в борбата с трафика на антики.

Съвместната работа по случая продължава. Предстои назначаване на експертизи за произход и оценка на върнатите културни ценности.