Създателят на SpyEye се призна за виновен. Американските власти изразиха благодарност на органите на ДАНС за помощта при разрешаването на случая
There are no translations available.

На 28 януари пред Прокуратурата на щата Джорджия руският гражданин Александър Панин се е признал за виновен за участие в заговор за извършване на електронна и банкова измама. Панин (с псевдоними „Gribodemon” и „Harderman”) е създал и разпространил зловреден софтуер, известен като SpyEye, който според оценки на експерти е заразил над 1,4 млн. компютри по света.

Случаят е разследван от агенти на Федералното бюро за разследване на САЩ, в сътрудничество със специализираните органи на няколко държави. Разследващите американски власти изразиха специална благодарност на звеното в ДАНС, работещо по линия на противодействие на киберпрестъпленията, за оказаната помощ за пресичането на незаконната дейност. В рамките на разследването на територията на България са осъществени оперативно-издирвателни дейности от служители на ДАНС по линия на противодействие на киберпрестъпленията. В рамките на разследването на територията на България и Великобритания са арестувани четирима клиенти на Панин.

Според американската прокуратура SpyEye е зловреден компютърен код, създаден за автоматизирано извършване на кражби на конфиденциална лична и банкова информация, като онлайн банкиране, информация от кредитни карти, потребителски имена, пароли, ПИН кодове и др. информация за персонална идентификация.

Подробна информация по случая е публикувана на сайта на Прокуратурата на щата Джорджия, САЩ:

http://www.justice.gov/usao/gan/press/2014/01-28-14.html