Разбита международна престъпна мрежа за пране на пари
There are no translations available.

На 04.02.2014 г., под ръководството на Националната агенция за престъпността (НАП) на Великобритания бе проведено разследване на територията на четири държави (България, Великобритания, ЮАР и Испания). Мащабната операция е насочена срещу престъпна мрежа, свързана с пране на пари. Членовете на престъпната група, за дейността на която се води разследването, са заподозрени, че са предоставяли услуги по изпиране на пари на по-голяма организация, занимаваща се с широк кръг от престъпления, включително трафик на висококачествени наркотици.

В България операцията бе проведена по линия на международното правно сътрудничество, като координацията бе осъществена от НАП на Великобритания и в нея взеха участие общо 250 служители на правоохранителните органи на Велиобпитания, България, ЮАР и Испания.

В резултат на операцията бяха намерени и иззети около 500 000 британски лири и диаманти, на стойност приблизително 100 000 британски лири. На територията на четирите държави бяха задържани общо 20 души, чиято съпричастност към престъпната група, разследвана от НАП на Великобритания, ще бъде анализирана от експерти на същата агенция.

В България операцията е водена на територията на област Пловдив. Участвали са 75 служители от правоохранителните органи – прокурори от Окръжна прокуратура – Пловдив и следователи от Окръжния следствен отдел при Окръжна прокуратура – Пловдив, служители на ДАНС и МВР. На място по координиране на операцията са работили и представители на НАП на Великобритания.

В Пловдивска област са претърсени общо осем адреса, при което са намерени и иззети множество СИМ-карти и телефони, значителен брой електронни носители и устройства, както и множество документи, вкл. такива за самоличност на чужди граждани, имащи пряко отношение към воденото в Великобритания разследване за пране на пари. Като свидетели са разпитани голям брой лица с установена съпричастност към извършване на парични транзакции.