Служители на структурни звена от ДАНС с международни награди за принос при противодействието на трансграничната престъпност
There are no translations available.

Центърът за правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC) присъди на служители на ДАНС от структури по линията на работа на бившата ГД БОП две от най-високите си колективни отличия за принос при противодействието на трансграничната организирана престъпност през първата половина на 2013 г.

Първата награда на SELEC е присъдена на операция "Тирана" - за противодействие на наркотрафика, проведена в периода януари-април 2013 г. от компетентни органи на България, Румъния и Германия, с участието на служители на настоящи структури на ДАНС.

В резултат на успешно проведените съвместни действия е неутрализирана организирана престъпна група, занимаваща се с трафик на хероин от Турция през България и Румъния с крайна дестинация  - Германия. В групата са участвали албански и румънски граждани, някои от които - постоянно живущи в Германия. В рамките на разследването са идентифицирани повече от 15 лица, занимаващи се с трафик на хероин по т.нар. Балкански път. Задържани са 8 членове на групата. Иззети са 30,351 кг хероин. Конфискувани са използваните за транспортиране на наркотика превозни средства - 2 леки автомобила и минибус.

С втора награда SELEC е отличил операция "Студенти" - за пресичане на фалшифициране на парични знаци и документи. Операцията е проведена от български и македонски компетентни органи, с участието на служители на настоящи структури от ДАНС. В резултат на съвместните им действия е разбит цех за производство на фалшиви пари на територията на България. Арестувани са 9 лица. Иззети са 21 фалшиви банкноти с номинална стойност 100 евро, както и фалшиви документи за самоличност.

Наградите на SELEC се присъждат два пъти годишно за принос при противодействието на трансграничната организирана престъпност за успешни операции, осъществени съвместно от най-малко две държави-членки на организацията. За второто шестмесечие на 2012 г. България бе отличена с първа награда за операция "Захар", при която съвместно с румънски компетентни органи бе разбита организирана престъпна група, нанесла щети за около 200 млн. евро и с две трети награди за съвместни операции с други държави по линия на борба с наркотрафика и контратероризма.