При мащабна операция на ДАНС, ГДБОП и прокуратурата е пресечена незаконна мрежа за парични преводи по метода „хавала“

На 18.01.2019 г. служители на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и на ГДБОП-МВР, под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура, проведоха съвместни действия за пресичане на дейност на група чужди граждани по организиране и осъществяване на територията на Република България на нерегламентирани парични преводи в и от страната в особено големи размери по т.нар. метод хавала в рамките на международна организирана престъпна група.

Операцията е проведена на територията на градовете София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч.

По случая е образувано наказателно производство за престъпления по Глава Първа от Наказателния кодекс (престъпления против Републиката).

Извършени са претърсвания и обиски в над 50 адреса. Иззети са документи, пари и др. вещи, свързани с предмета на разследването.

За срок до 24 часа са задържани 43 лица – български и чужди граждани.

Установено е, че основният организатор на престъпната дейност – сирийски гражданин, пребиваващ в България и задържан в гр. София, е влязъл в контакт с лица, извършващи дейност по логистично подпомагане на международни терористични организации, както и с лица, за които има информация, че са свързани с финансиране на тероризъм и други престъпни дейности.

Провеждането на операцията е предшествано от едногодишна съвместна работа на Специализираната прокуратура и българските служби и партньорски служби.

Работата по случая продължава.