В резултат на съвместни действия на България, Франция и Германия е разбита българска престъпна мрежа, занимавала се със склоняване към проституция и трафик на хора

На 03.07.2018 г. при операция на служители на Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС), МВР и Националната следствена служба, под ръководството и надзора на Районната прокуратура – Оряхово, е разбита престъпна мрежа, занимаваща се със склоняване към проституция, блудствени действия и трафик на хора.

По случая e образувано досъдебно производство, разследването по което е възложено от главния прокурор на Националната следствена служба.

Едновременно са извършени двадесет обиска в България (в София, Плевен и Бургас), в Германия (в Кел и Офенбург) и във Франция (в околностите на град Анеси).

Задържани са пет лица в България, три - в Германия и две – във Франция.

В хода на разследването е установено, че от 2015 г. досега десетки млади жени от България са пристигнали в Източна Франция, до границата с Германия, с обещания за работа, след което са били принуждавани да проституират.

Предвид мащабите на дейността на престъпната мрежа и с цел проследяване на финансовите потоци, в разследването са били включени компетентни органи на Франция, Германия и България.

С подкрепата на Евроюст е бил създаден съвместен разследващ екип, включващ служители на Междурегионалния специализиран съд в Нанси (Франция), Върховната касационна прокуратура на Република България и Районната прокуратура - Оряхово, която се явява компетентна с оглед произхода на повечето от пострадалите от престъпната дейност жени.