В резултат на съвместни действия на ДАНС, Агенция „Митници”, МВР и прокуратурата е неутрализиран международен канал за трафик на прекурсори от Азия за Европейския съюз

На 07.06.2018 г. служители на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС), съвместно с Агенция „Митници“ и ГД „Криминална полиция“ – МВР, под ръководството на Окръжна прокуратура (ОП) – Варна и ВКП проведоха операция за неутрализиране на международен канал за трафик на прекурсори от Азия за Европейския съюз.

Действията са предприети в рамките на досъдебно производство.

От януари 2017 г. до март 2018 г. вследствие на проведени оперативно-издирвателни мероприятия и процесуално-следствени действия от ДАНС, Агенция „Митници“ и под контрола на ОП - Варна са осуетени три опита  за контрабанден внос през Пристанище Варна-Запад на прекурсори от Азия за производство на синтетични наркотици mdma и амфетамин.

Първата пратка е съдържала 4,3 тона прекурсор PMK /пиперонилметилкетон/, втората - 7,5 тона предпрекурсор АПАА /алфафенилацетоацетамид/, а третата - 4,4 тона прекурсор АПААН /алфафенилацетоацетнитрил/.

По случая са задържани двама чужди граждани - поданици на Кралство Нидерландия.

След преработване на прекурсорите  и получаване на крайните синтетични наркотици, стойността на получените количества би могла да се оцени на над 40 000 000 евро.

Работата по случая продължава с цел установяване и доказване на участие на други лица в престъпната дейност.