При съвместни действия на ДАНС, МВР и прокуратурата е разбит канал за превеждане на мигранти от Турция до територията на Австрия през границите на България

На 15.11.2017 г. служители на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) и на МВР, под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура, проведоха специализирана операция за неутрализиране на организирана престъпна група, занимаваща се с незаконно превеждане на мигранти през територията на България от Турция към Западна Европа и подпомагане на пребиваването им в страната.

Операцията е проведена на територията на град София, област София и областите Видин и Монтана.

По случая е образувано досъдебно производство.

Според събраните до момента доказателства групата е организирала незаконното превеждане на мигранти от Турция през територията на България, Румъния и Унгария до територията на Австрия.

Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на 8 участници в престъпната група – 6-има българи и 2-ама пакистански граждани.

С постановление на прокурор от Специализираната прокуратура на шестима участници в престъпната група – 4-ма българи и 2-ама пакистански граждани, е наложено прокурорско задържане до 72 часа. Един от участниците – български гражданин, към момента се намира в европейска държава и след задържането му предстои да му бъде предявено обвинение. На осмия участник е наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция” от 5000 лв. предвид тежкото му здравословно състояние.

Работата по случая продължава.