При специализирана операция на ДАНС, МВР и прокуратурата в Пловдив е разбит канал за трафик на оцетен анхидрид – прекурсор за производство на хероин

На 03.08.2017 г. на територията на гр. Пловдив служители на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС), съвместно с органи на МВР, под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Пловдив, проведоха специализирана операция за пресичане и документиране на престъпление по чл. 354А, ал. 1, изр. 2 от Наказателния кодекс (НК).

Реализацията е осъществена по информация, придобита от органи на ДАНС.

По случая е образувано досъдебно производство.

За срок от 24 часа са задържани 7 лица – четирима български граждани, двама турски граждани и един турски гражданин, представил неистински френски документи за самоличност.

Лицата са се занимавали с трафик на оцетен анхидрид (прекурсор за производство на хероин) от Пловдив за Турция. Установено е, че задържаните са използвали за нелегалната си дейност канал за незаконно превеждане на мигранти от страни от Близкия и Средния изток през България към Западна Европа.

На четирима от задържаните са повдигнати обвинения по чл. 354А, ал. 1, изр. 2 от НК.

В рамките на процесуално-следствените действия са извършени претърсвания и изземвания от пет обекта на територията на гр. Пловдив. Открити и иззети са 660 литра оцетен анхидрид (достатъчни за производството на около 200 кг хероин), както и камион, с който е осъществяван трафикът на прекурсора.

На 07.08.2017 г., при продължаващи процесуално-следствени действия, са открити и иззети още 1320 литра оцетен анхидрид, подготвен за транспортиране към Турция. Задържано е едно лице, а друго е обявено за общодържавно издирване.

Работата по случая продължава.