Канал за превеждане на мигранти през Летище София е разбит след съвместни действия на ДАНС, МВР и прокуратурата

На 25 май 2017 г. служители на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) и на МВР, под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура, проведоха на територията на София специализирана операция за неутрализиране на организирана престъпна група, занимавала се с незаконно превеждане на мигранти през Летище София към страни от Западна Европа и с подпомагане на пребиваването им в България.

Това е първият, установен от правоохранителните органи, случай на незаконно превеждане на чужденци през Летище София.

По случая е образувано досъдебно производство след постъпила през април информация в ДАНС.

За срок от 24 часа са задържани 6 лица – двама служители на ГД „Гранична полиция”, работещи на Летище София; двама граждани на Бангладеш и двама незаконно влезли в страната мигранти.

Гражданите на Бангладеш, които са и организатори на канала, са съответно със статут на постоянно пребиваващ в България и с хуманитерен статут.

При извършените процесуално-следствени действия са открити и иззети голям брой истински и фалшиви чуждестранни документи за самоличност, SIM карти и др.

Установено е, че незаконната дейност е била подпомагана от гранични полицаи на Летище София срещу получаване на парични суми.

Действията по цялостното документиране на престъпната дейност и разкриване на съпричастността и на други лица към нея продължават.