При специализирани операции на ДАНС, МВР и прокуратурата на територията на София, Харманли и област Бургас са задържани 9 лица за незаконно превеждане на чужденци през територията на страната

В периода 24-27 април 2017 г. на територията на област Бургас служители на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) и на МВР, под ръководството и надзора на Районна прокуратура – Средец, проведоха специализирана операция, насочена към пресичане на незаконно превеждане на чужди граждани през границите на България и подпомагане на пребиваването им в страната.

По случая са образувани две досъдебни производства.

Задържани са шестима български граждани за срок от 72 часа.

При извършените процесулно-следствени действия са открити и иззети голям брой SIM карти, мобилни телефони, преносими компютри, 1 бр. незаконно притежавано оръжие, регистрационни табели за МПС, както и три леки автомобила.

Работата по случая продължава.

На 27 април 2017 г. на територията на градовете София и Харманли служители на ДАНС и на МВР, под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура, проведоха специализирана операция, насочена към пресичане на дейността на организирана престъпна група за незаконно превеждане на чужди граждани през територията на България.

По случая е образувано досъдебно производство.

Задържани за срок от 72 часа са 3 лица – един български гражданин и двама сирийци. Единият сирийски гражданин, който е ръководител на групата, е със статут на бежанец, а другият е с хуманитарен статут.

При извършените процесулно-следствени действия са открити и иззети мобилни телефони, SIM карти, преносими компютри, документи за финансови преводи, чужди документи за самоличност и други доказателства за престъпната дейност на лицата.

На 29 април Специализираният наказателен съд е наложил на тримата мярка за неотклонение „Задържане под стража”.

Работата по случая продължава.

Операциите са част от съвместните действия на правоохранителните органи за разкриване и пресичане на дейности по незаконно въвеждане и прехвърляне на чужденци към и през територията на Република България.