ДАНС, МВР и прокуратурата неутрализираха престъпна група за незаконно превеждане на мигранти и трафик на оръжие, организирана и ръководена от иракчани

На 01.12.2016 г. е проведена специализирана операция на Държавна агенция „Национална сигурност”, МВР и Специализираната прокуратура, насочена към пресичане на дейността на организирана престъпна група за незаконно превеждане на чужди граждани през територията на България и незаконно притежание и трафик на оръжие.

Задържани са трима иракски граждани от кюрдски произход: ръководителят на групата, който има и турско гражданство; едно лице с хуманитарен статут в България и едно лице, пребиваващо незаконно на територията на страната.

На 3 декември Специализираният наказателен съд е наложил на тримата мярка за неотклонение „Задържане под стража”. Сред мотивите на съда за налагане на постоянен арест на участниците в групата е, че те представляват заплаха за националната сигурност.

Досъдебното производство срещу престъпната група е образувано през юли 2016 г. В хода на разследването е установено, че групата наброява 20 участници, като някои от тях са извън страната и са с неустановена самоличност.

С помощта на лица от Турция ръководителят на групата е набирал мигранти от Ирак, Сирия и Афганистан, организирал е незаконното им превеждане през турско-българската граница (най-често в района на Малко Търново), транспортирането им във вътрешността на страната, настаняването им в квартири и подготвянето им за превеждане към Западна Европа през Румъния и Сърбия. Транспортът, настаняването и извеждането на мигрантите на Запад са били организирани от другите двама задържани от групата. На част от мигрантите са били предоставяни фалшиви документи за самоличност. „Услугата” е струвала $ 500 на човек, като парите са били превеждани на ръководителя на престъпната група от Турция.

Събрани са доказателства, че тримата задържани са се занимавали и с трафик на огнестрелно оръжие, както и че са прилагали насилствени действия в престъпната си дейност.

Доказателствата по делото са подкрепени от свидетелски показания, както и от използваните специални разузнавателни средства.