При съвместна операция на ДАНС, МВР и прокуратурата е задържано лице, подготвящо се за участие в реални бойни действия на страната на терористични организации в Близкия изток

На 20.09.2016 г. в гр. София е проведена специализирана операция от служители на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС), съвместно с органи на СДВР и ГДБОП и под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура, при която е задържано лице, което се е обучавало за придобиване на знания и умения за боравене с огнестрелно оръжие, вкл. и с автомат „Калашников”, за участие в реални бойни действия на страната на терористични групировки на територията на Близкия изток.

По случая е образувано досъдебно производство.

При проведени процесуално-следствени действия са иззети документи, литература, технически устройства и мобилни телефони.

Задържано е едно лице, срещу което Специализираната прокуратура е повдигнала обвинение за престъпление по чл. 108а, ал. 4, вр. с ал. 1 от Наказателния кодекс.

Спрямо лицето, привлечено в процесуалното качество на обвиняем, Специализираният наказателен съд е определил мярка за неотклонение „Задържане под стража”.

Работата по случая продължава.