При съвместна операция на ДАНС, МВР и прокуратурата в Пловдив е задържано лице, представящо се за служител на ДАНС

При съвместна операция на 26.07.2016 г. на територията на гр. Пловдив, проведена от служители на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС), съвместно с органи на МВР и под надзора и ръководството на Районната прокуратура-Пловдив, е задържано лице, представящо се за служител на ДАНС.

Лицето – жител на гр. Пловдив, се е представило като „полковник” от ДАНС и е предложило на служител на Министерството на отбраната посредничество за назначаване в ДАНС срещу парична сума.

При предаването на парите лицето е задържано, като му е наложена мярка „задържане под стража” за срок от 24 часа по Закона за МВР.

По случая е образувано досъдебно производство в Районната прокуратура-Пловдив за това, че с цел да набави за себе си имотна облага лицето е възбудило и поддържало у някого заблуждение и с това му причинило имотна вреда, като се е представило за длъжностно лице – престъпление по чл. 210 ал. 1 във връзка с чл. 209 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Процесуално-следствените действия по случая продължават, като се установява съпричастността на лицето и по отношение на други случаи на измама по същата схема.

Държавна агенция „Национална сигурност” предприема всички законови мерки за недопускане на увреждане на авторитета на Агенцията и напомня, че условията и начините за назначаване на служители в ДАНС са строго регламентирани в нормативни актове, публикувани и на интернет сайта на Агенцията www.dans.bg.