При съвместна операция на ДАНС, МВР, ИАЛ, НАП и прокуратурата на територията на Велико Търново е пресечена незаконна дейност с лекарствени продукти чрез аптечна верига

На 28 юни 2016 г. в офиси на аптечна верига на територията на Велико Търново е проведена специализирана операция от служители на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС), Министерството на вътрешните работи (МВР), Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) и Националната агенция по приходите (НАП), под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура, насочена към пресичане на незаконна търговия с лекарствени продукти в страната и в чужбина и данъчни престъпления.

Акцията е проведена във връзка с образувано досъдебно производство.

При проведените процесуално-следствени действия са открити и иззети счетоводни документи, рецепти и компютърни конфигурации, свързани с незаконно извършваната дейност.

Открити са голямо количество лекарствени продукти и медикаменти, съхранявани в склад без издадено разрешение за такава дейност от ИАЛ.

Чрез схемата посредством медицински лица е осъществявано фиктивно изписване на лекарствени продукти, заплащани впоследствие от Националната здравноосигурителна каса. С последващата търговия с лекарствените продукти са извършвани и данъчни престъпления. Нанесени са значителни щети на държавата, стойността на които се уточнява.

Работата по случая продължава.