ИнформацияСЪОБЩЕНИЕ

Във връзка с журналистически материал, публикуван на сайта на Радио „Свободна Европа” на 18.02.2020 г. под заглавие „Софтуерът на службите. Как Фейсбук група за Лаура Кьовеши се превърна в мишена”, подписан от Борис Митов, в който се съдържат твърдения за намеса на Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС) по отношение на лични профили във Фейсбук групата "Аз подкрепям Лаура Кьовеши", ДАНС заявява следното:

Органите на ДАНС не са предприемали действия по отношение на профили в посочената в публикацията Фейсбук група, включително и по отношение на профили и публикации на цитираното в материала лице.

ДАНС разполага с правомощия по Закона за противодействие на тероризма (чл. 32, ал.1) по отношение на съдържание в интернет, което подбужда към тероризъм или чрез което се разпространяват познания за извършване на тероризъм. При установяване на такова съдържание председателят на ДАНС подава искане до председателя на Специализирания наказателен съд да постанови интернет доставчиците да спрат достъпа до тази интернет страница.

 
Съобщение до задължените субекти по чл. 4 от ЗМИП

На 11.02.2020 г. влезе в сила изменението в чл. 67, ал. 1 от ППЗМИП (ПМС № 17/06.02.2020 г., обн. ДВ бр.12/11.02.2020 г.), а именно:

Чл. 67. (1) Лицата по чл. 4 от ЗМИП изготвят на годишна база план за въвеждащо и продължаващо обучение на служителите си за запознаването им с изискванията на ЗМИП, ЗМФТ и актовете по прилагането им. В плана се включва и текущо практическо обучение, насочено към разпознаване на съмнителни операции, сделки и клиенти, и предприемане на необходимите действия при възникнали случаи на съмнение за изпиране на пари или финансиране на тероризъм.”

ОБРЪЩАМЕ ВНИМАНИЕ, че изготвените и приетите от задължените субекти по чл. 4 от ЗМИП планове за обучение за 2020 г. НЕ СЕ ИЗПРАЩАТ В ДАНС.

 

 
СЪОБЩЕНИЕ

Във връзка с назначена проверка от прокурор от Софийска градска прокуратура, на 27.01.2020 г. в сградата на Държавна агенция „Национална сигурност” е призовано лице за снемане на обяснения.

При извършване на стандартна проверка на личните му вещи преди влизането в сградата лицето изрично е попитано дали носи забранени от закона вещи, на което е отговорило отрицателно. При проверката лицето е извадило незаконно самоделно огнестрелно оръжие и се е простреляло смъртоносно.

Няма пострадали други лица.

Под надзора на Софийска районна прокуратура по случая се провеждат процесуално-следствени действия.

 

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 142